Waarom je altijd een verhaal wil vertellen in je pitch

Wanneer je jouw idee gaat pitchen, wil je dat de ander jouw idee omarmt en hetzelfde gaat denken over het onderwerp waar jij over pitcht. Maar het doel van jouw pitch gaat verder dan dat alleen. Je wil niet alleen dat iemand het met jouw gedachtegang eens is, je wil het liefst dat de ander er ook enthousiast over wordt en er meer over wil weten!

Natuurlijk, als je echt een briljant idee, product of dienst hebt, dan is de kans groter dat de ander sneller enthousiast gaat zijn dan wanneer het om iets kleins gaat. Maar dan nog hangt het sterk af van de manier waarop je je pitch brengt. Het is dus belangrijk dat je pitch helder en krachtig overkomt. De beste manier om je pitch extra kracht bij te zetten, is door er een verhaal bij te vertellen. Dit noem je storytelling.

Gratis stappenplan:
Schrijf in no-time jouw perfecte pitch.

De kracht van storytelling

Een goed verhaal zorgt ervoor dat je hersenen voor de gek gehouden worden. Waarom? Omdat je hersenen enorm genieten van verhalen en daar direct op reageren. Als je je daar bewust van wordt en hoe je dat effectief kan toepassen, gaat storytelling voor je werken.

Een goed verhaal zorgt ervoor dat je emotioneel betrokken raakt. Als je je emotioneel betrokken voelt, gebeurt er iets geks in je brein: hoe hoger jouw emotionele betrokkenheid, des te minder je kritisch en objectief naar iets kan kijken. En wat is de hoogst haalbare emotie? Liefde. Denk er maar eens over na: wanneer je verliefd bent, ben je totaal niet kritisch of objectief. Dan heb je ongeëvenaarde focus en aandacht op de ander.

Als je een goed verhaal hoort waar je je emotioneel bij betrokken voelt, komen er hormonen vrij in je brein: dopamine, oxytocine en endorfine. Dit is een combinatie die geweldig is voor je brein en je echt een minikick van krijgt.

David Phillips beschrijft deze drie hormonen als “The Angel’s Cocktail” in zijn Ted Talk The magical science of stortyelling. (Echt de moeite waard om te bekijken!)

Eéntje hiervan wil ik specifiek even uitlichten: Oxytocine.

Oxytocine is, van deze drie, het mooiste hormoon. Het zorgt er namelijk voor dat je vrijgeviger wordt, vertrouwen hebt en toegewijd bent. Het ontspant je. Het zorgt ervoor dat je je als mens met de ander verbindt. Je krijgt empathie. Oxytocine komt vrij bij persoonlijke verhalen. Verhalen van persoonlijke overwinningen, verhalen doordrenkt met liefde, verhalen waarbij hoop in de mens weer hersteld wordt.

Denk daarom de volgende keer dat je een ander wil inspireren met jouw ideeën, producten of diensten, welk persoonlijk verhaal je erbij kan vertellen. En ik garandeer je dat jouw pitch een stuk effectiever gaat zijn dan daarvoor.

Boost je business pitch voor investeerders

Het goed kunnen omschrijven van jouw business in slechts een paar zinnen, is cruciaal voor iedere ondernemer. Maar wat als je op zoek bent naar investeringen? Hoe zorg je ervoor dat jouw pitch aanslaat bij potentiële investeerders? Met deze 5 tips boost je jouw pitch voor investeerders!

Lees verder »