Hoe pitch je jezelf binnen 1 minuut?

Zelfverzekerd overkomen tijdens een sollicitatie- of acquisitie- of kennismakingsgesprek.

De moeilijkste vraag bij een sollicitatie- of kennismakingsgesprek is vaak de eerste vraag: “Vertel eens wat over jezelf.”

Het antwoord op deze vraag is het moment dat jij jouw persoonlijke pitch gaat geven

Vertel eens wat over jezelf ...

Als je niet goed voorbereid bent op deze vraag, dan is de kans groot dat je begint te ratelen zonder dat er structuur in je verhaal zit.

Je zegt dan misschien zelfs dingen die je eigenlijk beter niet had kunnen zeggen, of je geeft de ander informatie waar hij niet op zit te wachten.

Daarom is het heel belangrijk dat je je hier goed op voorbereid, zodat je de vraag helder en overtuigend kan beantwoorden. En dat je jezelf daarmee meteen goed presenteert.

De vraag achter deze vraag

De vraag die jou eigenlijk gesteld wordt, is: wat is jouw toegevoegde waarde? What’s in it for them?

Om die vragen te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om je persoonlijke pitch op te splitsen in drie korte delen. Alle drie de delen geven precies genoeg informatie voor de ander om op door te kunnen vragen.

Gratis stappenplan:
Schrijf in no-time jouw perfecte pitch.

Deel 1: Wie ben je en wat doe je nu?

In het eerste deel geef je kort antwoord op de volgende vragen: Wie ben je en wat doe je nu (of wat heb je gedaan)? In dit deel is het doel om specifieke informatie te geven en te laten blijken dat jij de specialist of expert bent die ze zoeken. 

Deel 2: Waarom is dit belangrijke informatie?

In deel twee van het antwoord verklaar je waarom deze informatie belangrijk is voor hen? (Waarom kwalificeert deel 1 jou voor de positie of baan?)

  • Noem iets wat de baan of positie reflecteert. Houd het bij 2 of 3 punten.
  • Het moet relevante ervaring zijn en zogenaamde “proof of performance”: iets wat bewijst dat je inderdaad gekwalificeerd bent voor de baan of positie.
  • Zorg dat je iets vertelt wat jou onderscheidt van de rest, dan heeft het waarde!

 

Deel 3: Toon je ambitie!

Vervolgens, in deel 3 van jouw antwoord, maak je de brug naar waarom jij nu op gesprek bent. Je toont je ambitie voor het binnenhalen van deze baan of opdracht.

Vertel hier dus waar jij op zoek naar bent. (Waarom reageer je op deze specifieke functie bij dit specifieke bedrijf?)

 

Creëer de beste eerste indruk!

Je wil tijdens je persoonlijke pitch natuurlijk en spontaan klinken, terwijl je tegelijkertijd inhoudelijk deskundig overkomt door de punten te benoemen die je wil overbrengen. Daarmee creëer je de beste eerste indruk.

Hoe doe je dit?

  • Schrijf voor jezelf van tevoren een paar punten op die je sowieso over jezelf zou willen vertellen. Wat vind je belangrijk dat zij van jou weten en onthouden?
  • Houd ruimte voor spontane antwoorden. Een script klinkt geforceerd.
  • Oefenen oefenen oefenen! Bereid jezelf voor!

Meer lezen over pitchen?

Hoe pitch je jezelf binnen 1 minuut?

Een persoonlijke pitch geven tijdens een sollicitatie- of acquisitiegesprek kan heel lastig zijn. In deze blog ontdek je hoe je jezelf hier perfect op kan voorbereiden.

Tegen welk brein pitch jij?

Wil je dat je pitch echt effectief is? Dan moet je weten hoe je publiek denkt en welk deel van het brein de meeste macht heeft. Lees verder om te ontdekken hoe het brein informatie filtert.