De perfecte Elevator Pitch in 5 stappen.

Je hebt vast wel eens gehoord van de term Elevator Pitch: een pitch die je in ca. 1 – 2 minuten zou moeten kunnen geven. Ongeveer even lang als het duurt om met de lift in een groot kantoorgebouw naar de bovenste verdieping te gaan. Daar waar de topmanagers en bestuurders traditioneel gezien hun kantoor houden. Het idee erachter is: mocht je ze tegenkomen in die lift, dan heb je een pitch voor ze klaar, in de hoop dat ze je de kans geven jouw idee uit te werken.

Het uitgangspunt van een Elevator Pitch is daarom goed om te bedenken hoe je in heel beknopte tijd jouw publiek kan overtuigen. Met deze 5 stappen kun ook jij een perfecte Elevator Pitch maken!

Gratis stappenplan:
Schrijf in no-time jouw perfecte pitch.

Stap 1: Wat wil je bereiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil je met je pitch bereiken? Direct daarna volgt eigenlijk de tweede vraag: wie wil je bereiken? Die vragen beantwoorden, helpt je om goed in kaart te brengen wanneer jouw pitch een succes is. Je dwingt jezelf ook om na te denken wie jouw vraag, aan het eind van jouw pitch, echt kan beantwoorden. Als je dat weet, wordt het voor jezelf al een heel stuk helderder.

Maar: lukt dat ook binnen die korte tijd? Of heb je daar langer voor nodig?

Hier is geen goed of fout antwoord op te geven. Voor sommige pitches, waarbij je een simpel idee wil pitchen, is een minuut ruim voldoende! Maar voor andere pitches heb je gewoonweg meer tijd nodig. Als je weet dat een minuutje niet genoeg is, kan de Elevator Pitch ook ingezet worden als uitnodiging om op een later moment langer over het onderwerp door te praten. Je doel is dan dus een vervolggesprek.

Stap 2: Welk probleem los je op?

Je pitcht omdat je een idee hebt. Of omdat je een product of dienst hebt die je aan de ander wil verkopen. In al deze gevallen is het belangrijk dat je weet welk probleem je bij de ander oplost. Zorg dat je jouw pitch begint met dat probleem te vertellen. Als de ander zich daarin herkent, heb je een grotere kans op succes!

Stap 3: Wees enthousiast!

De beste manier om een ander enthousiast te maken van jouw idee, product of dienst, is om hier zelf ook enthousiast over te zijn. Die werkt aanstekelijk voor de ander. Wat ook goed werkt: vertel waarom anderen jouw idee, product of dienst zo geweldig vinden. Hun enthousiasme gaat jou helpen om jouw pitch overtuigender te maken.

Stap 4: Weerleg tegenargumenten en bezwaren.

Stel jezelf de volgende vraag: wat zouden de reden zijn voor anderen om niet enthousiast te worden van jouw idee, product of dienst? Kies de twee belangrijkste tegenargumenten. Benoem die in je pitch en weerleg die ook meteen. Daarmee toon je expertise en ontneem je jouw publiek van de belangrijkste bezwaren. Zo is er bijna geen reden meer voor de ander om nee te zeggen!

Stap 5: Durf te vragen!

Vaak vinden mensen het lastig om écht te vragen wat ze willen hebben aan het eind van hun pitch. Maar als je niet echt durft te vragen wat je wil, zeg je eigenlijk tegen jezelf: “ik ben er niet helemaal van overtuigd dat mijn idee, product of dienst dit wel waard is.” En dat voelt jouw publiek. Wees daarom eerlijk en durf te vragen wat jouw idee waard is.