De 5 stappen voor een pakkende keynote speech

Heb je je altijd al afgevraagd waarom sommige sprekers van nature overtuigender overkomen? In veel gevallen heeft dit te maken met de manier waarop ze spreken. Met deze 5 handige tips en oefeningen geef ook jij de volgende keer een overtuigende en pakkende pitch, presentatie of keynote speech!

Stel je voor: jij bent gevraagd om de Key Note te geven voor een groot event. Je weet eigenlijk al wel wat je wil vertellen. Om je voor te bereiden kijk je online naar een aantal TWS-talks om te zien hoe die sprekers op het podium staan. En al snel besef je je: zo’n natuurlijke spreker als al die TED voorbeelden ben je helemaal niet! 

Geen paniek. Ik ga je helpen. Met deze 5 tips en oefeningen ga je in korte tijd jouw manier van spreken en presenteren voorgoed verbeteren.

1. Bepaal je doel

Communicatie heeft altijd een doel. Je doel is wat anders dan het onderwerp van jouw presentatie. Denk na over je intentie: Voordat je jouw speech begint of een presentatie geeft, neem even de tijd om na te denken over wat je wilt bereiken. Wil je informeren, overtuigen, inspireren of gewoon vermaken?

In veel gevallen wil je meerdere doelen bereiken. Het is belangrijk om dit van tevoren zo specifiek mogelijk voor jezelf te beschrijven. Dit helpt je bij het aanbrengen van structuur in jouw presentatie of speech. Het helpt dus om jouw boodschap effectief over te kunnen brengen.

2. Weg met non-woorden en opvulwoorden

Een veelvoorkomend probleem is het gebruik van zogenaamde non-woorden en opvulwoorden, die onze boodschap kunnen verzwakken en ons minder zelfverzekerd laten klinken. Denk hierbij aan klanken en woorden als “ehh…”, “zeg maar…”, “kijk…” en “weetjewel…”. Dit is hoe je deze gewoonten kan doorbreken en je communicatievaardigheden kan verbeteren:

  • De eerste stap is het herkennen van je eigen non-woorden en opvulwoorden. Neem eens een gesprek op van jezelf voor de camera. Luister deze terug om je bewust te worden van je eigen non-woorden en opvulwoorden.

  • Oefen bewust pauzeren. In plaats van opvulwoorden te gebruiken, oefen je met het nemen van korte pauzes tijdens het spreken. Dit geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen en helpt je om je gedachten op een duidelijke en beknopte manier te formuleren.

  • Vertraag je spreektempo. Snel spreken kan leiden tot het gebruik van meer opvulwoorden. Door je spreektempo te verlagen, krijg je meer controle over je woorden en kun je opvulwoorden en non-woorden makkelijk vermijden.

 

Wil je dit verbeteren? Er zijn apps en tools beschikbaar die je opvulwoorden kunnen tellen terwijl je spreekt. Gebruik deze tools om je bewust te worden van je opvulwoordengebruik en om je vooruitgang bij te houden.

Word een inspirerende spreker! Volg de online training 'Inspirerend presenteren'.

3. Vertel een verhaal

Een goed verhaal zorgt ervoor dat je hersenen voor de gek gehouden worden. Waarom? Omdat je hersenen enorm genieten van verhalen en daar direct op reageren. Als je je daar bewust van wordt en hoe je dat effectief kan toepassen, gaat storytelling voor je werken.

Als je een goed verhaal hoort,  komen er hormonen vrij in je brein: dopamine, oxytocine en endorfine. Dit is een combinatie die geweldig is voor je brein en je echt een minikick van krijgt.

Bovendien zorgen die hormonen voor meer focus, aandacht en vrijgevigheid bij jouw publiek. Het zorgt er dus voor dat zij meer open zullen staan voor jouw boodschap. Je zal zien dat inspirerende sprekers altijd gebruik maken van persoonlijke verhalen. Zij snappen dat dit essentieel is om hun boodschap overtuigend te verpakken. Nu jij dit ook weet, staat niets je in de weg om ook jouw speech sterker te maken door er een persoonlijk verhaal aan toe te voegen.

4. Houd het eenvoudig

Probeer niet te veel informatie in je keynote speech te proppen. Focus op een paar kernpunten en zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en beknopt is. Als je te veel informatie wil delen, wordt je boodschap minder duidelijk. Heb je hier moeite mee? Probeer dan je boodschap te beperken tot maximaal 3 hoofdpunten. Drie punten zijn makkelijk te onthouden en geven een logische structuur aan: begin, midden en eind.

Vermijd bovendien jargon en ingewikkelde termen. Dit zorgt ervoor dat jouw publiek harder moet nadenken en daardoor minder goed en snel jouw boodschap begrijpt. Gebruik in plaats daarvan duidelijke en korte zinnen. Vermijd moeilijke woorden die anderen misschien niet kennen. Door eenvoudig te praten, zorg je ervoor dat anderen je beter begrijpen en dat je boodschap duidelijk overkomt.

 

5. Oefenen, oefenen, oefenen!

Oefening baart kunst. En het is ook echt een kunst om inspirerend te spreken in het openbaar. Je zal dus moeten gaan oefenen. Maar wees gerust, dit hoeft echt niet thuis voor de spiegel.

Heb je moeite met overtuigend te spreken en communiceren in het algemeen? Oefen dan eens met het hardop voorlezen van een willekeurige tekst. Dat kan bijvoorbeeld poëzie zijn, een krantenartikel, of een blogpost. Hiermee train je hardop te spreken en non-woorden en opvulwoorden te voorkomen. Dit kun je gewoon hardop doen, voor de camera, of voor iemand anders die jou feedback geeft.

Heb je moeite met het beknopt kunnen brengen van je boodschap? Vraag dan hulp van een ander om kritisch naar je te luisteren. Je kan je speech hardop geven, of opnemen op camera en delen. Zo kun je het overtollige uit je boodschap snel schrappen en de essentiële punten nog krachtiger maken.

Maar de beste manier om helder en overtuigend te leren spreken, is door een training te volgen. Daarmee weet je zeker dat je de rest van je leven helder en overtuigend communiceert. De trainingen van Pitch als een Pro kun je eenvoudig op je eigen tijd en tempo volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *