Boost je business pitch voor investeerders

Het goed kunnen omschrijven van jouw business in slechts een paar zinnen, is cruciaal voor iedere ondernemer. Maar wat als je op zoek bent naar investeringen? Hoe zorg je ervoor dat jouw pitch aanslaat bij potentiële investeerders? Met deze 5 tips boost je jouw pitch voor investeerders!

1. Kom zo snel mogelijk tot de kern van je boodschap

Wil je dat een investeerder in jouw business gelooft, dan moet je direct tot de kern van je boodschap kunnen komen. Als potentiële investeerders het concept niet direct begrijpen, is het moeilijk om voor te stellen dat je klanten wel kan overtuigen.

Maar hoe doe je dat dan? De Message Map is een hele krachtige methode om snel tot de kern van je boodschap te komen. Wanneer je je kernboodschap geformuleerd hebt, gebruik je die als kapstok om verder uit te wijden. Gebruik hiervoor de POP BV methode, die ik hiernaast in de video uitleg.

Een andere krachtige methode is om een demonstratie te geven. Of het nu een product of een dienst is, als je het kán demonsteren, doe het! Laat zien wat je in huis hebt en wees er trots op!

2. Houd de details bij de hand

Wanneer iemand geïnteresseerd is om te investeren, zal die persoon waarschijnlijk willen weten hoe goed jouw kennis van zaken is. Je wil immers weten in wie je investeert. Niet alleen kennis van je product of dienst, maar ook van alle andere aspecten, zoals bijvoorbeeld:

  • Hoe goed ken je de industrie?
  • Weet je wie je doelgroep is?
  • Welke eisen heeft je doelgroep?
  • Wat is je marketingstrategie?
  • Wie is je concurrentie?
  • Wat zijn potentiële obstakels?
  • Ken je je cijfers?

Als je de informatie nu nog niet helder hebt, ga dan eerst je huiswerk doen! Als je specialisten hebt, zorg er dan voor dat ze je voorzien van de juiste informatie. Wees precies in alle details! Dat wekt vertrouwen. Dan laat je zien dat je serieus bent en de tijd (en het geld) van je potentiële investeerder niet verspilt.

Gratis stappenplan:
Schrijf in no-time jouw perfecte pitch.

3. Wees eerlijk (!)

Het lijkt misschien verleidelijk om de waarheid wat aan te dikken, of juist onderwerpen te vermijden waarvan je weet dat het niet je sterkste punten zijn. Maar besef dan dit: niemand is overal goed in. En niemand verwacht dat jij overal goed in bent! Dus: wees eerlijk! Maak dingen niet mooier dan ze zijn.

Wees ook eerlijk als er aspecten zijn waar je nog hulp in nodig hebt. Bewaar je bluf voor een potje poker: men prikt er snel genoeg doorheen als je je beter voordoet dan je bent. Bovendien levert dat op de langere termijn alleen maar problemen op. Door eerlijk te zijn creëer je authenticiteit en maak je het pad vrij voor meer mogelijkheden.

4. Wees helder in wat je nodig hebt

Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen: durf te vragen! Wees specifiek! Vraag niet om 50.000 euro als je eigenlijk 100.000 nodig hebt. Vraag de volle mep. Als je echt gelooft in jouw business, laat het zien en durf vol zelfvertrouwen te vragen!

En geloof mij: investeerders kunnen zich zelfs beledigd voelen als je niet vraagt wat je echt nodig hebt. Verwar pitchen daarom niet met bedelen! Als je business goed is, heb je immers wat te bieden voor je investeerders. Een kans om deel te worden van jouw bedrijf en groei mogelijk te maken. Dat daar geld voor nodig is, is niet raar, maar de normaalste zaak van de wereld.

5. Verwacht niet dat iedereen meteen de portemonnee trekt

Dit lijkt misschien tegenstrijdig met het vierde punt, maar het is goed om je te beseffen dat ook investeerders graag de tijd nemen om zich goed in te lezen. Sta open voor een langdurige samenwerking, wat net als een relatie tijd nodig heeft om te groeien. Een investeerder zal graag je business plan willen lezen, de cijfers in willen zien en je beter willen leren kennen. Gun je investeerders wat tijd.

Tenslotte nog drie valkuilen om te vermijden tijdens een pitch voor investeerders:

  • Gepassioneerd zijn over jouw business is heel goed, maar maak er geen verkooppraatje van. Overdrijf niet, blijf authentiek!
  • Een pitch is geen vervanging voor een gedegen business plan of marketing strategie! Zorg ervoor dat je de basis op orde hebt, voordat je investeerders gaat benaderen.
  • Vermijd te veel feiten en features! Hoe gaaf jouw product of dienstverlening ook is, stop alleen de allerbelangrijkste details in je pitch. Hou de rest achter de hand als er vragen komen.

Het kan misschien spannend zijn om voor een investeerder jouw business te moeten pitchen. Bereid je goed voor, wees eerlijk, wees jezelf en heb vertrouwen! Er is niets zo bevredigend als iemand die zijn of haar tijd, geld of energie wil stoppen in jouw business.