3 pitches die elke ondernemer moet beheersen

Ondernemers opgelet! Als ondernemer moet je regelmatig een pitch geven. Echt succesvolle ondernemers zijn een kei in het geven van een goede pitch. En bereiden deze tot in de puntjes voor, zodat ze altijd weten wat ze moeten zeggen en hoe ze anderen kunnen overtuigen van hun ideeën.

Deze drie soorten pitches zou iedere ondernemer daarom moeten beheersen.

Gratis stappenplan:
Schrijf in no-time jouw perfecte pitch.

1. De 30-seconden pitch

Tijd: 30 seconden
Aantal personen: maximaal 3
Situatie: op een sociale bijeenkomst of toevallige ontmoeting

Kun jij in 30 seconden of minder iemand overtuigen van de waarde jouw ideeën, producten of diensten? Lijkt moeilijk, maar toch is dit wat echt succesvolle ondernemers als geen ander kunnen. Het gaat er in dit geval niet om of je direct een nieuwe klant aan jou bindt, maar wel dat je geïnteresseerden precies de juiste informatie geeft, zodat ze meer van willen weten.

Deze pitch levert je niet alleen mogelijke klanten op voor jouw onderneming, het levert je ook waardevolle data. Zeker als je iets innovatiefs te bieden hebt, of een nieuw idee hebt, kun je met een 30-seconden pitch perfect peilen of er animo voor is.

Het mooie aan de 30-seconden pitch, is dat je hem steeds weer bij kan stellen en kan testen. Waar je ook komt, wie je ook spreekt, iedere keer als je gevraagd wordt wat jij doet of waar jouw onderneming om draait, kun je de 30-seconden pitch geven en verbeteren!

2. De geplande pitch

Tijd: 5-10 min
Aantal personen: 1 – 10
Situatie: tijdens een interview (bijvoorbeeld een podcast) of een meeting met een potentiële klant

Voor elke afspraak die je hebt of elk interview dat je geeft, is het belangrijk dat je een kant-en-klaar verhaal hebt die je zo uit je mouw kan schudden. Juist als je een afspraak hebt, betekent het dat je vaak wat ruimer in je tijd zit om jouw pitch te kunnen geven. Maar je wil wel binnen enkele minuten in de afspraak al de ander overtuigd hebben, zodat je het verder kan hebben over de inhoud van jouw idee, product of dienst.

Deze pitch vergt voorbereiding en oefening, zodat je steeds opnieuw een consistente, heldere en overtuigende pitch kan geven. Maar ook zodat je je er comfortabel bij voelt wanneer je hem geeft. Oefen deze pitch in de vorm van een rollenspel met je partner of een goede vriend(in), zodat je feedback krijgt waarmee je je pitch kan verbeteren voordat je ‘m in een echte situatie moet geven.

3. Een presenteerbare pitch

Tijd: 5-15 minuten
Aantal personen: grotere groepen
Situatie: een product presentatie / product launch, als key-note speaker of tijdens een grote bijeenkomst

Het kunnen geven van een sterke pitch voor een groter publiek is misschien de lastigste van alle drie de pitches. Maar voor ondernemers essentieel om onder te knie te hebben! Want het kunnen overtuigen van een grote groep mensen tegelijkertijd geeft jouw business een enorme boost. Heb je een overtuigend verhaal? Dan levert dit je hoogstwaarschijnlijk direct nieuwe klanten op, of op z’n minst goede marketing in de vorm van mond-op-mond reclame. Het zelfverzekerd en met overtuigingskracht kunnen geven van een presenteerbare pitch is wel een must om mensen te overtuigen van jouw ideeën.

Vergis je niet: deze vorm van pitchen vereist echt niet altijd een flitsende powerpoint presentatie! Het kunnen vertellen van een goed verhaal is hier veel belangrijker.

Vandaag nog een betere pitch kunnen geven? Volg de training! Praktisch, leerzaam en bewezen effectief!